SAMEN MET ADM BOUWEN AAN EEN CHP PLANT

EUROPOORT – Toen aan NEWES werd gevraagd de Basic Engineering te verzorgen voor een nieuwe CHP Plant (CHP staat voor Combined Heat en Power), hadden we niet kunnen bedenken dat dit zou uitgroeien tot zo’n groot en mooi project.

In eerste instantie is toenmalige collega Leo Langenberg (Lead Engineer) gestart met dit project en ben ik (Jeroen Roest) toegevoegd om het project te begeleiden. Ik werd onder andere het aanspreekpunt op de bouwlocatie voor alle bedrijven die betrokken zijn bij de nieuwbouw. Verder houd ik me bezig met het schrijven van werkvergunningen, regelen van wegafzettingen voor zwaar transport enzovoorts. Kortom een dagvullende taak. Uitgangspunt: een stuk bouwgrond op het ADM terrein.

Het project begon al snel uit te groeien en NEWES kreeg de opdracht om de benodigde fundaties te maken voor de nieuwe fabriek. In samenwerking met de firma TBI Mobilis hebben we dit in korte tijd uitstekend weten te realiseren.

Na het vertrek van Leo Langenberg heeft Stefan Pikkemaat (Consultancy E&C) zijn functie overgenomen waarbij hij zich heeft gestort op het proces Engineering van het gehele project. Bij het realiseren van een nieuwe fabriek, moeten er natuurlijk in de bestaande fabriek ook behoorlijk wat voorbereidingen getroffen worden om de nieuwe plant hierop aan te kunnen sluiten. Om dit te kunnen uitvoeren was er versterking nodig en hebben we Cees Hendriks (Supervisor) aan het projectteam toegevoegd.

Gedurende de shutdown van ADM had NEWES de mogelijkheid om de voorbereidingen en aanpassingen (tie-ins genoemd) in het bestaande leidingnetwerk toe te passen.

De volgende fase was het plaatsen van de drie turbines door de turbine leverancier en aansluitend het plaatsen van de Boilers eco’s kanaaldelen en schoorstenen door de ketellevernacier. Door de goede samenwerking met ADM en andere betrokken bedrijven verliep dit mooi volgens planning. Door de benodigde staalconstructies voor leidingbruggen en diverse equipment in te plaatsen, hebben we goed samengewerkt met de firma’s Mobilis en De Kok Staalbouw.

Leidingwerk

In nauwe samenwerking met het projectteam van ADM, hebben we alle leidingwerk praktisch uitgewerkt. De stoom-, gas- en intermediate curcuit en spuileidingen vallen onder keur en behoeven een CE markering. Van deze leidingen zijn de benodigde ISO’s, sterkte en flexibiliteit berekeningen gemaakt door Stefan Wesseling (Consultancy E&C). De benodigde materialen en leidingondersteuningen zijn in samenwerking met Frank Bührs (Service Coördinator) en Jan Roos (Sr. Buyer) georganiseerd. Lasplannen en ITP’s zijn verzorgd door Jos Bosch en onze nieuwe collega Arjan Tiekink. (Welding Specialists).

Natuurlijk konden we het installeren van al dat leidingwerk niet met z’n tweeën afhandelen. Hier hadden we een aantal goede vakkrachten extra voor nodig. Het uitvoerende team is daarom uitgebreid met Jan Verheij, Taki Turkdogan, Derk Jan Oplaat en een ploeg met pijpfitters en lassers. Op dit moment lopen we met een sterk team van 31 man!

Nu bijna alles gereed is, zal het geheel nog worden afgenomen door een keuringsinstantie voor het verkrijgen van een KVI vergunning (keuring en ingebruikname). Om dit goed te begeleiden is in een eerder stadium de hulp ingeroepen van Rob Smits (Sr. Inspection Specialist), die het organiseren en begeleiden van de KVI en EBI van alle losse componenten en het samenstel voor zijn rekening heeft genomen. Hierbij wordt hij ondersteund door Jos Bosch en Stefan Wesseling voor de benodigde documenten.

Begin mei zal er begonnen worden met het commissenen van de turbines en de boilers. Dan zullen diverse leidingsystemen gereed moeten zijn voor inbedrijfname. We hebben als team nog een uitdaging om dit op tijd te realiseren, wij gaan ervoor!!!

Ik wil een ieder bedanken die aan dit project heeft meegewerkt of nog werkt!

Jeroen Roest
Project Leader
CHP Project ADM Europo

Full steam ahead!

Contact met NEWES

Wilt u op volle kracht vooruit? Met een frisse, innovatieve en flexibele partner die uw productie draaiende houdt en met u meedenkt? Eén telefoontje of e-mail is genoeg voor een persoonlijke afspraak

©2021 Newes.nl / Privacy Statement